Avointa Peliä: Pilkkimistä? Vai sittenkin tavoitteena vain tasapuolinen ja reilu aloitustilanne?

Liigaa seurattaessa on kauden alussa pistänyt silmään tuomareiden tarkempi puuttuminen aloitustilanteisiin, aloittajan vaihtoja on yleisön desibeli mittarin mukaan ollut selvästi enemmän. Peli seisoo ja yleisö mylvii. Mitä ihmettä siellä ympyrän keskellä oikein tapahtuu? Kuten tapana on ollut tässä blogissa, meidän on pakko päästä ytimeen… joten mennään sinne ympyrään asti…

Sieltähän löytyi Liigan toiseksi kokenein aktiivi linjatuomari Pasi Nieminen. Jos mies oli ennen kauden alkua seissyt 456:ssa Liiga ottelussa siellä aloitustilanteessa, niin nyt on hyvä sauma saada tapahtumasta, niin sanottu lähipiirin tietoa!

Pitääkö Pasi paikkansa, että tälle kaudelle olette linjanneet tiukemman kontrollin aloitustilanteisiin?

On se totta. Olemme koulutuksissa laittaneet yhden painopisteen ns. vauhtialoitusten poistamiseksi. Myös kaarella olevien pelaajien liikkumiseen liian aikaisin on puututtu jopa aikaisempaa tarkemmin. Tässä on ihan meidän tuomareiden työturvallisuuskin taustalla.

Purkaisitko termin vauhtialoitus?

Tarkoittaa sitä, että pelaaja tulee aloitukseen, eikä pysäytä vartalonsa liikettä, vaan tulovauhdilla jatkaa aloittamista. Toinen versio on, että maila ei pysähdy missään vaiheessa.

Miksi se on näin pirun tarkkaa?

Kyllähän tavoitteena on, että taitavampi voittaa aloituksen, eikä röyhkeämpi!

Aika tyhjentävä ja loistava vastaus! Kun aloitettiin jo pintaa raapimaan, niin puretaan koko aloitustilanne täysin atomeiksi saman tein. Sillä väitän, että näin saadaan aika monellekin lukijalle ihan uutta tietoa ja perspektiiviä mylvinnälle.

Sehän sopii! Tehdään lista B-piste aloituksesta, mitä tapahtuu ja missä järjestyksessä…

  • hyökkäävän joukkueen kaaren ulkopuoliset pelaajat ryhmittyvät ja pysähtyvät
  • puolustavan joukkueen kaaren ulkopuoliset pelaajat ryhmittyvät ja pysähtyvät
  • aloittajat pysähtyvät aloitukseen
  • aloittajien jalat oikeilla paikoilla (viivoilla määrätty)
  • puolustava pelaaja ensin lapa jäähän
  • hyökkäävä pelaaja lapa jäähän
  • lavan on kosketettava ympyrässä olevaa valkoista aluetta

 

Ja kiekko jäähän! Näinhän se menisi varmasti Strömsöön lätkäliigassa, mutta mitäs sitten kun ei menekään? Mitäs kaikkia syitä löytyy aloituksen uusimiselle tai aloittajan vaihtamiselle? Kaaren ulkopuoliset pelaajathan eivät periaatteessa voi kuin mennä liian aikaisin ympyrän sisälle. Mutta aloittajien kohdalla löytyy taas sen verran enemmän nyansseja, että pistetään pallukat eteen ja asioita jonoon…

  • lavan pitää pysyä koko ajan jäässä
  • jalkojen pitää pysyä viivojen takana ensimmäiseen kiekko kosketukseen
  • ensimmäisenä on pelattava kiekkoa mailalla
  • kiekon on osuttava ensimmäisenä jäähän
  • kroppaa ei saa kääntää
  • kiekon päälle ei saa pudottautua
  • lipeää tuomarin kädestä (ei hallittu aloitus)

 

Eli siinä syitä minkä takia aloitus voidaan uusia tai vaihtaa aloittajaa. Viheltääkö kaikki neljä tuomaria näitä rikkeitä? Ja montako kertaa saa rikkoa pelkällä aloittajan vaihdolla?

Kaikki neljä tuomaria viheltävät näitä rikkeitä. Käytännössähän se menee niin, että kolme tuomaria hoitaa kaaripelaajat ja aloitusympyrässä oleva hoitaa aloituksen. Toisesta rikkeestä samalle joukkueelle vihelletään samassa aloituksessa kahden minuutin joukkue rangaistus.

Onko painottoman (kiekoton) linjatuomarin sijoittuminen muuttunut muutaman viime kauden aikana B-piste aloituksissa? Ette enää ole sinisen kulmassa tiukasti, vaan jopa reilusti keskellä siniviivaa. Sivusit aikaisemmin teidän työturvallisuutta, liittyykö nämä jopa toisiinsa?

Hyvä huomio, olemme todellakin miettineet tätä sijoittumistamme. Vanhalla paikalla toinen puolustaja tuli usein näkökenttämme eteen, jolloin aloituskaaren pelaajien seuranta vaikeutui. Ja totta on myös tuo turvallisuus näkökulma. Viime kaudella tuli muutama pahempi loukkaantuminen linjatuomareille aloitustilanteessa, selän takaa tulevan pelaajaparin tullessa liian lähelle, liian nopeasti. Eli pyritään pitämään pelaajat myös aloittavan tuomarin selän takana kaaren ulkopuolella, näin tuomarille jää enemmän aikaa reagoida kiekon pudottamisen jälkeen ja pyritään minimoimaan tasopainonmenetykset, jolloin paljaat kädet ovat samassa paikassa terävien luistimien terien kanssa.

Kuinka olette panostaneet tietotaidon lisäämiseen pelaajien keskuudessa?

Yksi iso asia joka meille on tullut viime kausina mukaan ohjelmaan on seuravierailut ennen kauden alkua. Jokaisen joukkueen tykönä käy sekä päätuomari, että linjatuomari. Tämän kauden alussa kävin itse Ilveksen vieraana ja kyllä sieltä kysymyksiä tuli. Ovat erittäin hienoja käyntejä. Sama se on jäällä, asialliseen kysymykseen saa aina asiallisen vastauksen.

Tavoitteena siis tasapuolinen ja reilu taisto, jossa halutaan, että oikea puhdas aloitustaito saadaan näkyviin… kuinka paljon sentterit psyykkaavat teitä tai toisiaan aloituksissa?

Totta kai, kun on noin tärkeä tilanne, niin rajoja ja etuja itselle haetaan. Se on sitten meidän tehtävä näyttää ne rajat. Ja jokainen pelihän alkaa legendaarisesta nollasta nollasta, myös meillä. Tarkoittaa sitä, että kiveen et pysty näitä hakkaamaan etukäteen, vaan se ilta näyttää myös pilkun paikkoja. Mutta hyvänä esimerkkinä käyttäisin omaa tuntumaa, että ensimmäisessä erässä vaihdetaan aloittajia paljon enemmän kuin kolmannessa, jossa sitä ei enää juurikaan tapahdu. Pelaajat oppivat nopeasti.

Iso kiitos Pasi kun avasit asiaa meille, loppuun voisit kertoa pitkältä uraltasi ja juuri sieltä aloitusympyrästä, mieleen jääneen tarinan… sillä niitä varmasti on!

Jaahas… (naureskelee puhelimessa) mitähän nyt uskaltaisi sanoa… Omakohtaisena on jäänyt hyvin mieleen, kun aloittelin näitä hommia ja olin ihan rookie (tulokas) Liiga tasolla. Olin aloituksessa ja vaihdoin toisen aloittajan pois, joka sattui olemaan erittäin kokenut ja paljon pelejä nähnyt pelaaja. Kun näytin hänet pois aloituksesta, hän nosti pään ylös ja tuumasi minulle… ”Kukas sää oot?”

29.09.2017 10:00

Jaa artikkeli: