HPK jälleen voittoon kauden parhaimmallaan

HPK-JYP 4-1 (0-0,0-1,4-0)

Lauantai-illan fyysisestä ja viihdyttävästä kiekkonäytelmästä pisteet korjasi HPK. Jobin postia HPK-leiriin toi maalivahti Mikko Tolvasen loukkaantuminen, mutta muuta negatiivista ottelusta on turha etsiä. Illan tähtinä tuikkivat SM-liigan avausosumansa iskenyt Teemu Rautiainen ja pikahälytyksen kesken pelin maaliin saanut Anssi Pesonen.

Joukkueet kohtasivat eilen Jyväskylässä, joten olisi voinut kuvitella, että väsy alkaisi jossain vaiheessa painaa pelaajien jalkoja. Toisin kuitenkin kävi. Ottelu oli fyysinen jo ensimmäisestä erästä lähtien ja peli oli yleisöön menevää. JYP hallitsi hienokseltaan ensimmäisen erän tapahtumia ja pystyi paremmin kiekolliseen peliin. HPK:lta parasta painetta JYP-päätyyn pystyi luomaan ”varamiespalveluvitja” Juutilainen-Aaltonen-Sihvonen. Uusin tulokas Sihvonen jakeli jo ensimmäisessä erässä väkeviä taklauksia.

HPK pääsi pelaamaan ensimmäisen erän puolivälin jälkeen kahden miehen ylivoimaa. Marko Luomala ja Teemu Rautiainen pelasivat Arsi Piispaselle täysin tyhjän maalin, mutta Taikuri Piispanen taikoi kiekon avopaikasta tolppaan.

JYP siirtyi johtoon ajassa 16.16. Kerholaiset pelasivat keskialueella huolimattomasti ja Turo Asplundin syöttö vapautti Antti Jaatisen puolittaiseen läpiajoon. Jaatinen lirutti kiekon HPK-vahti Mikko Tolvasen längistä sisään.

Tolvasen loukkaantuminen pelästytti

Heti toisen erän alkuun JYP meinasi lisätä johtoaan, mutta Mathias Porseland lakaisi kiekon maaliviivalta pois.

HPK pääsi kokeilemaan kolmannen kerran ylivoimaansa toisen erän alkupuoliskolla. Pari mainiota maalipaikkaa pystyttiin luomaan ja varsinkin Janne Kolehmaisen järjestelemästä maalipaikasta Jukka Laamanen olisi voinut viimeistellä.

Hetki kerholaisten tehottoman ylivoiman jälkeen siunaantui JYPille vuoro ylivoimalla. Ottelun hyvin pelannut maalivahti Mikko Tolvanen piti kuitenkin joukkuetta pystyssä ja nöyryytti hanskakädellään muun muassa Jyväskylän kultapoikaa Sami Vatasta.

Ylivoiman jälkeen JYPin Harri Pesonen pääsi hieman karkuun Kerhon puolustukselta ja tilanteen seuraksena törmäsi maalivahti Mikko Tolvaseen. Tolvasen jalka jäi kasan alimmaiseksi. Hetken hengenvedon jälkeen Tolvanen jatkoi ottelua, mutta seuraavalla katkolla joutui luistelemaan pukuhuoneeseen. Ensiarvion mukaan Tolvanen loukkasi polvensa ja tilanne näyttää varsin heikolta. Maaliin luisteli vasta ensimmäisen ottelunsa tällä kaudella pelaava nuori Anssi Pesonen.

JYPille jauhot suuhun

Kolmannen erän alkuminuutit toivat HPK:lle kauan kaivatun tasoituksen. Ajassa 41.55 kolmosketjun Jan-Mikael Juutilainen ohjasi Lauri Kärmeniemen laukauksen maaliin. Toisen syöttöpisteen maaliin ansaitsi Kari Sihvonen.

HPK:n ikiraataja Tuukka Mäkelä pelasi myös koko ottelun vahvasti ja uhrautuen. 46. minuutilla hän ajoi HPK:n päädyssä ensin Sami Vatasen pystyyn, jonka jälkeen jyrän alle JYP-hyökkääjä. Tämän jälkeen Mäkelä kääntyi ja JYPin Jani Tuppurainen luisteli suoraan Mäkelän kyynärpäähän, jonka seurauksena Tuppurainen loukkaantui. Vahinkotilanteesta ei kuitenkaan jäähyä tuomittu.

Reilut kuusi minuuttia, kun peliaikaa oli jäljellä, JYP sortui kahteen samanaikaiseen jäähyyn. HPK:n ykkösketju asettui ylivoimalle ja kun vain 25 sekuntia ylivoimaa oli pelattuna, Teemu Rautiainen siirsi HPK:n 2-1 johtoon uransa ensimmäisellä liigamaalilla. Tilanne jouduttiin vielä tarkistamaan videolta, mutta maalihan siitä lopulta merkattiin valotaululle.

Lisää oli luvassa vain reilu minuutti edellisestä. Ritari-areenan yleisö pääsi venyttämään äänijänteitä, kun Rautiaisen loistava poikittaissyöttö löysi Marko Luomalan ja ”Luti” tälläsi kiekon suoraan syötöstä yläkulmaan. Tilanteeksi siis 3-1 ja ottelu oli taputeltu.

Kari Sihvonen kaunisteli vielä lopussa tilanteeksi 4-1 ja näin HPK otti toisen perättäisen voiton JYPistä ja jo neljännen perättäisen voiton SM-liigassa. Voiton takuumiehenä hääri varmoja torjuntoja esittänyt Anssi Pesonen, joka sai koko hämeenlinnalaisyleisön sympatiat puolelleen.

HPK oli hymyä, yhtä hymyä

Teemu Rautiainen pokkasi ottelusta kolme tähteä ja poistui kaukalosta mairea hymy kasvoillaan.
– Onhan tuota avausmaalia kauan odotettu. Tuo nyt oli tuollainen maalin takaa sohellus. Ollaan viime peleissä tiivistetty puolustuspäätä ja nyt joukkueessa on erittäin hyvä fiilis. Tänään oli hienoa pelata, kun tykkään pelata fyysistä peliä, jossa on rehtejä taklauksia ja tunnetta.

Nuori Rautiainen tekee vahvaa läpimurtoaan liigaan ja nauttii pelaamisesta ykkösketjussa.
– Ketjukaverit Piispanen ja Luomala sanovat koko ajan, että luota omiin vahvuuksiin, pidä kiekkoa ja laita jalkaa liikkeelle. Turha täällä on omaa pelityyliään vaihtaa.

Valmentaja Harri Rindelliä harvoin näkee näin huojentuneena ottelun jälkeen.
– Pitää kyllä nyt sanoa, että tämä oli koko kauden paras peli. Kokeneet pelaajat kantoivat ison vastuun ja on hienoa huomata, että henkinen puoli on kunnossa. Tiedettiin, että on erittäin kova tehtävä voittaa tämänhetkinen JYP kaksi kertaa putkeen, mutta onnistuttiin. Hyvä maalivahtipeli ja sitkeys palkittiin jälleen.

Rindell kehui vuolaasti pahaan paikkaan maaliin joutunutta Anssi Pesosta.
– Täytyy sanoa, että Tolvasen loukkaantumisen jälkeen oli pelonsekaiset tunteet, kun Pesonen joutui maaliin. Kohtalon ivaa tällainen on, kun Järvinen on Lempäälässä lainassa ja heti toinen maalivahti loukkaantuu. Olihan Pesonen kuitenkin ihan jäätävä ja torjui uskomattoman hyvin kovassa paikassa.

Myös uudet vahvistukset saivat Rindellin kehut ja tällä erää viimeisen pelinsä Hämeenlinnassa pelanneen Nico Aaltosen suuntaan viesti on selvä.
– Valmennusjohdon suuri toive on, että Aaltonen saisi jatkaa meillä. Muutenkin uudet kaverit ovat pelanneet erinomaisesti ja he ovat kaikki mahtavia persoonia.

Näistä positiivisista tunnelmista on hyvä jatkaa sarjaa ensi torstaina Tampereella Tapparan vieraana. Kotipelit jatkuvat ensi lauantaina TPSää vastaan.