HPK kesälomalle turhan varhain

Ilves-HPK 5-2 (1-1, 1-0, 3-1)

Se oli siinä. HPK:n kausi päättyi Tampereelle, kun Ilves otti toisen voittonsa Villi kortti -kierroksella. HPK tuli ottelussa kaksi kertaa tappioasemasta tasoihin, mutta lopulta Ilves ratkaisi ottelun ylivoimalla heppoisin perustein tuomitun HPK-rangaistuksen aikana. Hämeenlinnalaisten kesäloma alkoi ennen aikaisesti ja Ilves eteni puolivälieriin runkosarjan voittajan JYPin vastukseksi.

Jännitystä ilmassa alusta alkaen

Hakametsän jäähallin ulkopuolella oli kuhinaa ennen ottelua. Tamperelaiset olivat löytäneet tiensä hallille sankoin joukoin ja seassa oli havaittavissa myös kunnioitettava määrä HPK-väriä.

Ensimmäinen erä oli tasaista, mutta parhaat maalipaikat sai Ilves. Muun muassa eilen maalannut Marko Anttila pääsi nokikkain Lassilan kanssa, kuitenkin tuloksetta. Ajassa 8.56 Tuukka Pulliainen sai jäähyn poikittaisesta mailasta. Ilves ehti pelata ylivoimaa vain seitsemän sekuntia, kun Mark Leen ja Masi Marjamäen esityöstä Toni Rajala täräytti Ilveksen johtoon.

Kauaa ei kuitenkaan Hakametsän kotiyleisö saanut juhlia. Vain vajaa minuuttia myöhemmin, ajassa 9.50 latvialaiskaksikko Saulietis-Berzins painoi pelin Ilveksen päähän. Berzins syötti kiekon Tuukka Mäkelälle, jonka hirmuinen rannelaukaus ohitti Ilves-vahti Miika Wiikmanin ja upposi yläriman kautta sisään.

Ilves johtoon onnekkaasti

Toinen erä oli maalipaikkojen osalta rauhallisempi. Molemmille maalivahdeille merkittiin erästä vain viisi torjuntaa. Erän alkuun Jyrki Louhen johtama ketju (Berzins-Louhi-Saulietis) loi hyvää painetta Ilves-päätyyn, jonka päätteeksi Ilveksen Jaakko Pellinen joutui ottamaan rangaistuksen. Ylivoimalla muun muassa Scott Barneylla oli mahdollisuus viedä HPK johtoon päästen nokikkain Wiikmanin kanssa.

Tasatilanteessa edettiin aina aikaan 28.38 asti kun Hakametsä pääsi juhlimaan. Kerhon siniviivan kupeessa kiekko pomppi omituisesti ja Matias Sointu pääsi läpiajoon. Nuorukainen lirutti kiekon Teemu Lassilan längistä maaliin tilanteeksi 2-1. Näistä lukemista lähdettiin kohti kolmatta erää.

Lomille lompsis

Erätauon aikana HPK-fanien usko joukkueeseen säilyi kuulopuheiden perusteella. Nettitoimituksen Pakkipari Rysty&Kämmen vaihtoivat jopa istumapaikkoja, josko se olisi kääntänyt HPK:n kurssin myötäiseksi.

HPK:lta olisi tarvittu kylmäpäisiä ratkaisuja maalipaikoissa. Aivan kolmannen erän alkuun Juuso Puustinen karkasi puolittaiseen läpiajoon, mutta jälleen kerran Wiikman Ilves-maalilla veti pidemmän korren.

Pelikellon näyttäessä 46.07 Ilveksen Teemu Kesä hölmöili itsensä jäähyaitioon. Rangaistusta seuranneesta aloituksesta Ville Viitaluoma voitti kiekon viivaan Marko Tuulolalle. Tuuski rauhoitti tilanteen ja syötti siniviivasta maalille lähteneelle Mathias Porselandille, joka pisti kiekon maalin kattoon. Tämä julistettakoon illan komeimmaksi osumaksi.

Erä eteni tasaisissa ja erittäin jännittävissä merkeissä viime minuuteilla saakka. Ottelun tuomaristo päätti tuomita Tuukka Pulliaiselle mitättömän näköisestä tilanteesta rangaistuksen ja Ilves pääsi yrittämään ratkaisua. Alivoimalla pelannut HPK pääsi hyvään maalipaikkaan, kun Jyrki Louhi polkaisi puoliksi läpi. Louhen veto kuitenkin painui hiuksen hienosti ohi vasemman ylänurkan. Tilanteen jälkeen Ilves otti ohjat käsiinsä. Jesse Niinimäen oivallinen syöttö HPK:n alivoimaneliön keskelle tavoitti Mark Leen, josta kanadalainen laukoi Ilveksen johtoon.

HPK yritti vielä tasoitusta loppuun asti taistellen ilman maalivahtia. Ilves löi vielä kaksi maalia tyhjään verkkoon Toni Rajalan ja Matias Soinnun toimesta ja kesälomalle lähtijä oli selvillä.

– Usko oli vahva, että tänään voitetaan. Jännitystä oli ilmassa koko ajan. Päästiin 2-1 -tilanteesta tasoihin ja uskottiin, että hoidetaan homma. Sitten heppoinen jäähy, jonka aikana meillä oli ensin hyvä maalipaikka alivoimalla. Sitten maali AV:lla omiin ja kesälomille, tiivisti pettynyt HPK-valmentaja Harri Rindell ottelun jälkeen.

HPK-kapteeni Marko Tuulola oli harvasanainen ottelun jälkeen.
– Kaksi tappiota, jotka parempi joukkue voitti. Ilves pelasi joukkueen paremmin.

Ilves siis jatkaa otteluitaan puolivälierissä ja HPK ensi kaudella. HPK:n tappion myötä loppui yhden HPK-ikonin ura. Ikitaistelija Jyrki Louhi pelasi viimeisen SM-liiga-ottelunsa ja kävi ottelun jälkeen jakamassa kiitoksensa HPK-faneille tunteikkaasti.