Mikko Kuukka ratkaisi jatkoajalla – ottelusarja katkolla JYPille perjantaina Hämeenlinnassa

JYP-HPK 3-2 ja. (0-0, 1-0, 1-2, 1-0)

Jyväskylässä pelattiin JYP-HPK-puolivälieräsarjan viides kamppailu. Ottelusta muodostui todella tasainen ja jännittävä, sillä ratkaisu venyi jo kolmannen kerran puolivälieräsarjassa jatkoerään. Pelin ratkaisijaksi nousi lopulta JYPin puolustaja Mikko Kuukka, jolle maali oli kauden ensimmäinen.

Ottelun kulku

HPK lähti maanantain tappio-ottelun jäljiltä illan peliin osittain uusituilla hyökkäysketjuilla. Maalissa jatkoi Kerhon kaikki pudotuspeliottelut pelannut Emil Larmi. JYPin maalin suulla pelasi maanantaina Hämeenlinnassa hienosti torjunut Juho Olkinuora.

Ottelun tärkeys näkyi heti alusta alkaen, sillä tänään ei tuumaakaan annettu periksi. JYP aloitti ottelun vahvasti ja pyrki painostamaan HPK:n puolustajia todella korkealta. Alku mentiinkin tämän myötä kotijoukkueen hienoisessa hallinnassa.

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä nähtiin ajassa 04:06, kun JYPin Jani Tuppurainen sai kahden minuutin rangaistuksen kampituksesta. Kerhon ensimmäinen ylivoima ei kuitenkaan lähtenyt pyörimään kunnolla, joten avausmaali jäi vielä odottamaan itseään.

Ensimmäisen erän erikoisin tilanne nähtiin hetki Kerhon ylivoiman jälkeen, kun Juho Keräselle tuomittiin todella kyseenalainen 2+2 minuutin rangaistus korkeasta mailasta. Tilanteesta kyseenalaisen teki se, että jäähyyn johtaneessa tilanteessa Keräsen kypärä osui taklaustilanteessa Joonas Nättistä kasvoihin, josta syystä Nättisen kasvot tilanteessa aukesivat. JYPin neljän minuutin ylivoima oli kuitenkin todella kehnoa, eikä Emil Larmi joutunut venymään parhaaseensa.

Kerho pääsi yrittämään ensimmäisessä erässä vielä toistamiseen ylivoimapelin tehokkuutta, mutta hyvästä pyörityksestä huolimatta kiekkoa ei saatu tälläkään kertaa maalivahti Olkinuoran selän taakse.

Jos erän alku oli JYPin, oli erän toinen puolisko HPK:n. Erän loppuhetkillä nähtiin avauserän paras maalintekotilanne, kun Niklas Hagman purjehti näyttävästi kotijoukkueen maalille. Hagmanin veto jäi tilanteessa kuitenkin piippuun, joten Olkinuora ja JYP selvisivät tilanteesta onnekkaasti. Rikkonaisen avauserän jälkeen tilanne oli 0-0.

HPK sai heti toisen erän alkuun loistavan tilanteen, kun Niko Kapanen katkaisi JYPin avaussyötön ja pääsi lähes nokikkain Olkinuoran kanssa. Olkinuora torjui kuitenkin Kapasen terävän laukauksen olkapäällään.

Toisen erän seuraava tuhannen taalan paikka siunaantui Janne Taville, joka pääsi keskialueen riiston seurauksena yksin läpi. Larmi oli kuitenkin räpylänsä kanssa hereillä ja torjui Tavin yrityksen upeasti.

Toinen erä eteni vauhdikkaasti ja molemmat joukkueet saivat varsinkin erän alkuun yllättävänkin vaarallisia maalipaikkoja. Pelin avausmaali nähtiin ajassa 11:51, kun JYP siirtyi 1-0-johtoon maalinedushässäkän päätteeksi. Avausmaalin viimeisteli Sami Nikun laukomasta irtokiekosta Antti Suomela. HPK:n valmennus käytti tilanteessa myös valmentajan haasto-oikeuden maalivahdin estämiseen vedoten, mutta tästäkin huolimatta maali hyväksyttiin.

JYP pääsi ottelussa toista kertaa ylivoimalle ajassa 33:42 Joonas Lehtivuoren joutuessa jäähypenkille. Kerhon alivoima oli kuitenkin tälläkin kertaa rautaa ja JYPin ylivoima puolestaan täysin kohmeessa.

HPK pääsi toisen erän lopussa yrittämään tasoitusta ylivoimalla. Ylivoiman paras tilanne syntyi Teemu Turuselle, joka pääsi viivasta tulleen ohilaukauksen päätteeksi yrittämään viimeistelyä maalin kulmalta avopaikasta. Olkinuora kuitenkin selvitti Turusen yrityksen hienolla venytyksellä. Toisen erän päätteeksi tilanne oli kotijoukkueelle 1-0.

Verenpaineet miljoonan luokkaa – taas mennään jatkoajalle

Kerho lähti kolmanteen erään hakemaan vimmatusti tasoitusmaalia. Kolmannen erän alkuhetket JYP oli vahva eikä HPK saanut painettua peliä millään kotijoukkueen päätyyn.

Ajassa 51:55 HPK pääsi ottelussa neljättä kertaa ylivoimalle ja tällä kertaa tärähti myös erikoistilanteesta. Kiekko pelattiin ylivoimalla Sakari Mannisen kautta viivaan Lehtivuorelle, joka syötti sen Eero Somervuorelle. Somervuori painoi lempipaikaltaan suoraan syötöstä painavalla lämärillä pelin 1-1-numeroihin.

Kolmas erä eteni jännittävissä merkeissä ja kotikatsomossa verenpaineet kohosivat tälläkin kertaa lähes miljoonalukemiin. JYP oli lähellä siirtyä ottelussa 2-1-johtoon, kun Michel Miklík kilautti puolittaisesta läpiajosta kiekon Kerho-maalin ylärimaan.

Vain hetken päästä HPK siirtyi ottelussa johtoon. Turunen karvasi kiekon upeasti JYPin päädystä, jonka jälkeen Somervuori pelasi sen maalin eteen nousseelle Henrik Forsbergille. Forsberg painoi tarkalla rannelaukauksella kiekon toisen kerran ohi Olkinuoran. Pelikello näytti tässä vaiheessa lukemia 57:43.

Kauaa ei valitettavasti Kerhon juhlat kestänyt, sillä ajassa 58:53 JYP tuli jälleen tasoihin. JYPin tasoitusmaalin iski vimmatun painostuksen päätteeksi illan toisen osumansa viimeistellyt Suomela.

Näin Jyväskylässä edettiin tälläkin kertaa jatkoajalle.

Mikko Kuukka ratkaisee jatkoajalla

Jatkoajalla pelin henki oli jälleen yksinkertainen – seuraavan maalin tekevä joukkue voittaa.

Jatkoerän ensimmäinen paikka syntyi alkuhetkillä Sakari Manniselle, joka pääsi kiekonriiston seurauksena yrittämään viimeistelyä ylivoimahyökkäyksestä. Olkinuora kuitenkin koppasi hienosti Mannisen yläkulmaan suunnatun laukauksen.

Kerho pääsi yrittämään ratkaisua heti jatkoajan alkuun neljän minuutin ylivoimalla, kun Juuso Vainion maila osui vaarallisesti Turusta kasvoihin. Turunen kävi tilanteen jälkeen hetken paikattavana, mutta palasi hetken tauon jälkeen takaisin otteluun mukaan.

HPK sai pitkän jäähyn aikana pyöritettyä ylivoimapeliä varsin mallikkaasti, mutta JYPin neliö ja Olkinuora maalillaan selvittivät tilanteet varmasti.

Jatkoerä eteni tasaisesti ja molemmat joukkueet saivat näennäisiä paikkoja kohti vastustajan maalia. Molemmat maalivahdit olivat kuitenkin valppaina.

Ottelun ratkaisu nähtiin ajassa 74:05, kun valtavan hässäkän päätteeksi Mikko Kuukka räjäytti kotiyleisön painamalla irtokiekosta karmealla lämärillä kiekon ohi Larmin.

Voittomaali oli lähes tyypillinen tälle ottelusarjalle, sillä JYP on tehnyt suurimman osan osumistaan irtokiekoista. JYPille lopulta tiukasta ottelusta 3-2-voitto. Sarja jatkuu perjantaina Hämeenlinnassa.

Ottelun kaikki tilastot löydät Liigan sivuilta.

Sarja katkolla perjantaina Rinkelinmäellä

Ottelusarja on ensimmäistä kertaa katkolla perjantaina 31.3. Hämeenlinnassa pelattavassa ottelussa, joka starttaa tuttuun tyyliin klo 18:30. Lippukauppa kuudenteen puolivälierään käy kuumana, joten varmista paikkasi jo nyt! Lippuja myyvät kaikki normaalit lippupisteet, mutta helpoiten varaat paikkasi Lippu.fi palvelusta.