U20 playoffs: Huikea playoff-sarja päättyi HPK:n pettymykseen

HPK ja HIFK pelasivat viidennen ja ratkaisevan puolivälierän Ritari-areenassa tiistaina. Kotijoukkue sai tuekseen lähes 1900 katsojaa, mutta illan vei HIFK edeten välieriin Nuorten SM-liigassa.

Välierä sarjan viidennen ja ratkaisevan pelin ensimmäiset viisi minuuttia olivat harhasyöttöjen sävyttämää molemmin puolin. Ensimmäisellä minuutilla IFK:n pelin sielu ja ilmentymä Juha Jääskä pääsi yrittämään harhasyötön jälkeen ottelun avausmaalin tekoa, mutta HPK maalivahti Roni Salmenkangas torjui vedon kypärällään. Heti perään HIFK-hyökkääjä Terry Andillä oli myös hyvä maalipaikka, mutta numerot pysyivät maalittomina. HPK:n paras paikka ottelun alussa tuli Niclas Almarille, Eetu Tuulolan syötön jälkeen. Erittäin hyvän ottelun jälleen pelannut IFK maalivahti Niilo Halonen torjui kuitenkin laukauksen. Samassa tilanteessa Halonen sai myös tällin maalinedustalla, mutta pystyi jatkamaan peliä pienen happitauon jälkeen.

Tämän jälkeen pirteästi huili pelin jälkeen esiintynyt Erkka Seppälä, järjesti aloitusvoitolla maalipaikan ensin Valtteri Puustiselle ja hetken päästä syötöllä Markus Niemeläiselle, jonka vedon Janne Jokinen pääsi vielä ohjaamaan maalin edestä, mutta Halonen sai kiekon vangittua kainaloonsa. Erän puolessa välissä maalintekoa pääsivät koittamaan Otto Latvala, Tuulolan vahvan nousun päätteeksi, sekä Jaakko Kuusisto vahvan oman luistelunsa lopuksi. Hetken päästä oltiin jo toisessa päässä, josta HIFK pääsi ensimmäistä kertaa ottelussa ylivoimalle. Ylivoiman vaarallisin paikka kumminkin siunaantui HPK:lle ja Jere Innalalle, joka sai karvattua kiekon itselleen ja pääsi läpiajosta yrittämään maalia, mutta Halosen patja ehti myös tähän harhautukseen mukaan.

15 minuutin pelin jälkeen HPK pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle, kun Seppälää rikottiin. Ylivoimalla pääsivät vuorotellen yrittämään hyvistä paikoista Eemeli Jeskanen, Innala ja Almari, ei maaleja. Ylivoiman jälkeen Innala syötettiin vielä läpiajoon, mutta tuomaristo huomasi tilanteen niukasti paitsioksi. Vielä erän loppupuolella Leevi Kannisto pääsi yrittämään maalin edestä Jesse Niemen passista, mutta lonkkalämäri ei tehonnut tällä kertaa.

Toisessa erässä HIFK johtoon

Toiseen erän alussa Tuulola pääsi maalipaikkaan, mutta tuloksena vain ylivoima Kerholle. Tämänkin ylivoiman vaarallisin paikka nähtiin ns. väärässä päässä, kun HIFK karkasi 2-1 ylivoimahyökkäykseen. Viiden minuutin pelin jälkeen löysi Kristian Kombe maalin eteen jälleen itsensä hienosti löytäneen Kanniston, mutta Halonen jatkoi huikeita suorituksiaan. Peli aaltoili päästä päähän, kun Kuusisto sai jäähyn kampituksesta ja alkoi tapahtumaan. Ensi HPK:n vaihtovirheen seurauksena HIFK pääsi läpiajoon, sen jälkeen oli tyhjä maali, mutta jonkun mailan kautta kiekko pysyi edelleen tolppien ulkopuolella. Lopulta pirteästi pelin läpi pörrännyt Niklas Nordgren sai neliön läpi syötön Jääskältä ja siirsi HIFK:n 1-0 johtoon ottelussa.

Maalin jälkeen Kerho painosti aavistuksen ja 15 minuutin pelin jälkeen kiekko kävi jo HIFK-maalin tolpassa maalinedustahässäkän jälkeen. Aivan eränlopulla Latvala pelasi viivassa rohkeasti, haastoi blokkaajan ja pääsi hyvään vetopaikkaan, mutta veto viuhui niukasti vastustajan maalin ohi.

Tasoihin ja jatkoille

Kolmannen erän alkuun HPK tuli todella vahvasti ja jälleen rohkean viiva pelaamisen jälkeen Joonas Uimonen pääsi yrittämään hyvästä paikasta, mutta Halosen räpylä oli vedon tiellä. Painostuksen keskellä HIFK joutui alivoimalle katsomoon lentäneen kiekon takia ja hetkeä myöhemmin samalle joukkueelle vihellettiin jäähyt väärästä vaihdosta ja kampituksesta, joten HPK:lle koitti todellinen etsikkoaika naulata peli 5-3 ylivoiman muodossa. Ylivoimalla yritettiin, mutta ehkä vähän vetoja turhaan säästeltiin, HIFK blokkasi myös todella uhrautuvasti ja loput hoiti tyylikkäästi Halonen, joten ylivoimalla ei maalia.

Ylivoiman jälkeen Uimonen nousi vahvasti ja kiekko osui ulkotolppaan. Tämän jälkeen HPK jatkoi todella vahvaa painostamistaan ja sai pitkän hyökkäyksen, kun yksi HIFK pelaaja hukkasi mailansa. Lopulta erän puolen välin paikkeilla kova painostus palkittiin ja vahvan maalipaikalle nousun jälkeen kiekko pomppasi maalinkulmalle, josta Janne Jokinen siirsi taululle 1-1 numerot. Syöttäjinä Innala ja Olli Maansaari.

13 minuutin kohdalla HIFK pääsi ylivoimalle, linjatuomarin näkemällä korkealla mailalla. HIFK pääsi pyörittämään ylivoimaa melkein puhtaalla jäällä, mikä kertoo ottelun painopisteestä kolmannessa erässä. HIFK loi hyviä paikkoja ensimmäisen minuutin aikana, mutta HPK pelaajat keräsivät mustelmia joukolla ja numerot pysyivät muuttumattomina. Ottelun lopussa alkoi näkymään ottelun kova vaatimustaso ja vauhti, väsyneiden pelaajien huolimattomia suorituksia seurasi puolittaisia maalipaikkoja molempiin suuntiin. Viimeisellä minuutilla Jere Innala vielä kohahdutti 1887 päistä yleisöä ja haastoi HIFK pakin todella pehmeillä käsillä, pääsi vielä tökkäämään kiekon niukasti ohi HIFK maalin. Heti perään sama mies pääsi yrittämään vielä vanhanaikaisella ison maalin tekemistä, mutta Niilo Halonen oli oikeassa paikassa. Oli edessä jatkoaika.

Jatkoajalle HIFK tuli todella vahvasti ja loi maalipaikkoja perä perään HPK:n maalille. Koko ottelun todella vahvalla liikkeellään erottunut HIFK-ketju Jääskä-Kulmala-And, yrittivät vuorotellen ottelun ratkaisua hyviltä paikoilta. Lopulta maalin eteen vapaaksi jäänyt puolustaja Einari Luhanka räjäytti HIFK-pelaajat riemuun ajassa 64.11. Kahden huikean joukkueen sarja oli ohi, tällä kertaa pettymyksen karvaus jäi kotijoukkueen maisteltavaksi.

HPK U20 kiittää kannattajiaan ja yhteistyökumppaneitaan Nuorten SM-liigakaudesta 2017-2018. Historiankirjoihin merkittiin tällä kaudella uusi runkosarjan piste-ennätys 122 pistettä.

20.03.2018 22:55